Přeskočit na obsah

Slovenská bílá husa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Husy slovenské na výstavě v Třebechovicích pod Orebem.

Slovenská bílá husa (slovensky Slovenská biela hus), někdy též uváděná jako Slovenská podunajská husa) je národní plemeno Slovenska vyšlechtěna v okolí Nitry.

Popis plemene

[editovat | editovat zdroj]

Slovenská bílá husa představuje středně těžké plemeno, vhodné na produkci masa, játra a peří. Vyznačuje se kompaktním, mírně šikmým držením tele, ušlechtilého vzhledu a pevné konstituce. Je to plemeno otužilé s dobrým zužitkováním pastvy se zachovaným pudem sezení na vejcích. Samice snáší okolo 12 až 14 vajec, které jsou bílé barvy.

Původ plemena

[editovat | editovat zdroj]

Vznikla křížením místních hus z Podunajska s husami maďarskými a emdemskými. Do plemena byly občas živelně zkřížené také některé další plemena, především husa pomořanská. Standardní zvířata se do značné míry podobají pomořanským husám, nemálo zvířat se ale od standardu poměrně dost liší.[1] Je zde velmi málo patrný pohlavní dymorfismus, tzn. samec a samice se jen velmi málo odlišují.

Rozšíření a počet

[editovat | editovat zdroj]

V roce 2004 bylo celkem 17 míst na území západního a středního Slovenska, kde probíhal chov slovenské husy.

Vzhledem k malému počtu chovaných jedinců (150 samic a 75 samců) se považuje slovenská bílá husa za ohrožené plemeno.[2]

  1. Slovenská biela hus a Suchovská hus [online]. Slovenský zväz chovateľov [cit. 2010-12-18]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-01-19. 
  2. National Consultative Committee for the Use and Conservation of Farm Animal Genetic Resources [online]. The State of Farm Animal Genetic Resources in the Slovak Republic, 2003 [cit. 2010-12-18]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-07-04. 

Související články

[editovat | editovat zdroj]